.: ZöldTanszék :.

by Ender Ferenc

 1. A tanszéken szelektíven gyűjtjük a hulladékot.
 2. Hivatalos ügyeinket - ha lehet - elektronikusan intézzük.
 3. A hallgatók a házi feladatokat elektronikusan adják be.
 4. Az önálló laboratóriumi beszámolót, szakdolgozatot, diplomatervet a hallgatók kétoldalas nyomtatásban, egy példányban adják be.
 5. Újrahasznosított papírra nyomtatunk.
 6. Az olyan papírokat, aminek az egyik oldala még üres, jegyzetelésre újra használjuk.
 7. A laboratóriumokat estére áramtalanítjuk. A közterületek világítása automatikusan fel - és lekapcsol.
 8. Környezettudatosan közlekedünk, aki teheti, tömegközlekedéssel, kerékpárral jár.
 9. Saját bögrét használunk a tanszéki kávégépnél és vízautomatánál. 
 10. Napelemek és megújuló energiaforrások című választható tárgyunkból a környezetbarát energiáról tanulhatnak a hallgatók, a Napelemek laboratórium tárgyunk keretében pedig napelem készítésére nyílik lehetőségük.

 * lásd a részletes kifejtést a jobb oldali hasábon!

Elindult az EET ebook program

Az EET ebook program lehetővé teszi a teljesen papírmentes jegyzetek használatát. Olvass tovább itt.

Posted by Ender Ferenc on 13 April 2012, 10:37 AM | Comments (0)

KörBringa 2012

Az EET csapata és néhány lelkes hallgató március 27-én bringára szállt, és az egyetem körül kerekezve népszerűsítette a kerékpáros közlekedést.

Nézze meg fotógyűjteményünket: http://www.flickr.com/photos/76671816@N06/sets/72157629697049191/show/

Posted by Ender Ferenc on 04 April 2012, 4:59 PM | Comments (0)

Tanszéki hibabejelentő: EET hibabejelentő

Versenykiírás: http://www.ezk.bme.hu/ZoldTanszek

 

Letölthető anyagok

zt_logo_v1_0.svg

3.5KB | Wednesday, 27 October 2010 | Details

EET-Zold-...-new.png

A Zöld Tanszék projekt logója

294.6KB | Friday, 29 October 2010 | Details

strategia_1_1.pdf

Zöld Tanszék Stratégia

386.9KB | Monday, 17 January 2011 | Details

zoldtansz_pontok.xls

Pontjaink az első kör után

24.5KB | Monday, 17 January 2011 | Details

10_pont.pdf

A 10 pont letölthető formátumban

340.6KB | Tuesday, 08 February 2011 | Details

Üdvözöljük az Elektronikus Eszközök Tanszéke "Zöld Tanszék" oldalán. Itt részletes információkat talál tanszékünk energia és környezettudatos szokásairól, gondolkodásmódjáról. Legfontosabb tapasztalatainkat foglalja össze a "10 zöld pont", melyet szeretettel ajánlunk más tanszékek, szervezeti egységek figyelmébe.

  - jellel megjelölt pontjainkat hallgatóink figyelmébe ajánljuk.

Az Elektronikus Eszközök Tanszéke

10 zöld pontja

A szelektív hulladékgyűjtés már az oktatói és doktoranduszi szobákban, laborokban kezdődik. Minden helyiségben elhelyeztünk egy-egy kosarat - ide kizárólag papírhulladékot gyűjtünk. Az olyan papír, aminek csak az egyik oldalát használtuk például nyomtatáshoz, nem kerül a szemétbe. Ezt külön gyűjtjük, szintén szobánként egy-egy külön gyűjtőbe. Jegyzetelésre, ZH iratásra ezeket a papírokat újra felhasználjuk.

A konyhában is gondolunk a szelektív hulladékgyűjtésre. A mosogató alatti fiókban elhelyezett tárolókba szelektíven kerül a kommunális hulladék, illetve a megtisztított élelmiszer csomagolóanyag.

A konyha melletti közös helyiségben telepített szelektív hulladékgyűjtő tartályokba PET palack illetve papír hulladék kerülhet.

Szelektív hulladékgyűjtőhelyek a tanszéken

 1. Minden szobában: papír
 2. A konyhában: kommunális hulladék, fém és műanyag élelmiszer csomagolás, egyéb (vegyes)
 3. A konyha melletti közösségi térben (a hallgatók számára is hozzáférhető): PET palack, papír
Szelektív hulladékgyűjtő helyek a tanszéken

Szelektív hulladékgyűjtő helyek a tanszéken

Hogyan kezeljük a hulladékot?

A tanszék falain belüli szelektív hulladékgyűjtés csupán egy hosszabb folyamat kezdete, azonban arról is gondoskodnunk kell, hogy a hulladékot azután is megfelelő módon kezeljék, amikor elhagyja a tanszék területét. Az alábbi ábrán összefoglaltuk, hogyan szerveztük meg a hulladék gyűjtést és szállítást a különböző hulladéktípusok esetén. A végpontokon webcímeket talál, ha kapcsolatba szeretne lépni ezekkel a szervezetekkel.

Komposztálható hulladékok

A tanszéki konyhában szelektíven gyűjtjük a komposztálható hulladékot, majd az I épület mögötti, a tanszék által üzemeltetett kültéri komposztálóban dolgozzuk fel. Innen tölthető le egy rövid összefoglaló a komposztálás szabályairól.

A tanszéki és tanszéken kívüli ügyeink intézésekor e-mail használatára törekszünk. Ezt tanszéken belül külön segítik a különböző levelezőlisták és otthonról is elérhető web mail kliensek. Nyomtatásra csak olyan dokumentumok kerülnek, ahol ez jogilag kimondottan szükséges. Ezekben az esetekben is igyekszünk újrapapírt használni.

Házi feladat - azaz laboratóriumi jegyzőkönyv, féléves tervezési feladat, számolási házi feladat. Ezeknek meghírdetését, beadását, oktatói értékelését kizárólag a tanszéki moodle rendszeren (moodle.eet.bme.hu) keresztül bonyolítjuk - egyetlen lap kinyomtatása nélkül.

hasznos link: moodle.eet.bme.hu

Legalább is erre külön felhívjuk önálló laboros és szakdolgozatot vagy diplomát író hallgatóink figyelmét.

fontos információk hallgatóinknak:

 • A legtöbb nyomtató és fénymásoló szalonban kérhetjüjk, hogy nyomtatáskor a lap mindkét oldalát használják. Ez nem csak felére csökkenti a papírfelhasználást, de jobban áttekinthetővé teszi a dolgozatokat.
 • Hallgatóinkat kérjük, hogy az önálló laboratóriumi beszámoló, szakdolgozat, diploma nyomtatása előtt a szükséges példányszámról, a nyomtatás módjáról egyeztessen tanszéki konzulensével.
 • Elképzelhető, hogy a bíráló kimondottan elektronikus formában kéri a dolgozatot, ilyenkor nincs szükség nyomtatásra.
 • Az önálló laboratóriumi beszámolót bizonyos esetekben nem szükséges nyomtatva beadni.
 • A dolgozathoz csatolt függelékek tartalmáról, mennyiségéről is hasznos a konzulenssel egyeztetni. A legtöbb esetben a CD melléklet a legpraktikusabb.

Ami kissé sötétebb színéről ismerszik meg. A központi nyomtatóban ez a papírtípus van betöltve az alapértelmezett tárolókba. Hogy még tovább csökkentsük a felhasznált papír mennyiségét, a nyomtató alapbeállítás szerint a papír mindkét oldalára nyomtat, festéktakarékos módban.

E célból minden szobában elhelyeztünk egy-egy praktikus gyűjtőt. Az így összegyűjtött papírt gyors ötletek felrajzolására, jegyzetelésre újra fel lehet használni, de szolgálhat órai kis-ZH papír alapanyagaként is.

A laboratóriumok áramtalanítására helyiségenként egy-egy kulcsos főkapcsoló szolgál. Erre a kulcsra akasztható bilétákat készítettünk, ami a laborban dolgozókat figyelmezteti, hogy a munka befejeztével áramtalanítsák a helyiséget. A biléta másik oldalának is van funkciója: éjszakai mérés esetén használjuk, amikor a kulcsot nem szabad elfordítani.

A folyosói világítás automatikusan fel - és lekapcsol. A folyosón elhelyezett mozgásérzékelők csak akkor kapcsolják fel a világítást, ha a folyosón valóban közlekedünk.

Az energiatakarékosság máshol is megnyilvánul: a számítógépek monitora képernyőkímélő futtatása helyett készenléti üzembe kapcsol, estére teljesen áramtalanítjuk. Hasonló képpen áramtalanítjuk a fénymásolót, a kávégépet és a tanszék egyéb elektronikus berendezéseit.

Javításra szoruló hibát talált az épületben? Erre a linkre kattintva bejelentheti: EET hibabejelentő

A tanszék legtöbb munkatársa a tömegközlekedést és a kerékpáros, gyalogos közlekedést preferálja. A közlekedési szokásokat egy on-line kérdőív segítségével mértük fel 2011 januárban.

A tanszék legtöbb munkatársa a tömegközlekedést és a kerékpáros, gyalogos közlekedést preferálja. A közlekedési szokásokat egy on-line kérdőív segítségével mértük fel 2011 januárban.

Ezáltal is csökken a tanszéken keletkező hulladék. A vízautomatát és a presszógépet önköltségi alapon tartjuk fenn, a konyhai szekrényben minden kolléga talál bögrét vagy vizespoharat. A vízautomata - kívánság szerint - a perlátorhoz hasonló módon dúsítja a vizet széndioxiddal.

A konyhában máshol is megjelenik a környezettudatos gondolkodásmód. A vízforralóban csak annyi vizet használunk, amennyi feltétlenül szükséges. A hulladékokat a konyhán belül is szelektíven gyűjtjük. A kommunális hulladék, az élelmiszerek csomagolása, a vegyes szemét más-más tárolókba kerül. A konyhában kihelyezett tájékoztató plakettek alapján tájékozódhat, milyen hulladék hová való.

Ezt egészíti ki a környezetbarát takarítószerek használata - a konyhában, és minden olyan helyen, ahol a környezetbarát takarítószerek előnyösen használhatóak.

A tárgy röviden bemutatja az ismert és használt megújuló energiaforrásokat, különös tekintettel korunk fosszilis energiahordozóinak korlátozott mennyiségére és a fosszilis energia elégetéséből keletkező környezetvédelmi hatásokra. Az előadásokban olyan társadalmi-gazdasági, környezetvédelmi, eszközfizikai, konstrukciós és technológiai ismereteket adunk, amelyek a kisebb részben a megújuló energiák, de főleg a napenergia hasznosítás megalapozását szolgálják, különös tekintettel a témakör félvezetőkkel kapcsolatos vonatkozásaira.

Hallgatóink, fiatal munkatársaink bemutatókat tartanak az országban és külföldön is saját fejlesztésű napelemes mérőrendszerükkel.

 

Hallgatóink figyelmébe ajánljuk:

 Tekintsék meg a tárgy tematikát az alábbi weboldalon: https://www.vik.bme.hu/kepzes/targyak/VIEEAV99/

 

Bejelentkezés után a lap alján blogbejegyzést tehet tanszéki  "zöld" ügyekkel kapcsolatban.

Zoldtanszek
Feedback
Madonna

showbox App Download can be of exceptionally incredible use in light of the fact that it is basic for sure yet the components you get are boundless as well..

showbox app

showbox apk download for android

You get the opportunity to watch your most loved Movies and TV appears on boundless access. There is in no way like back end charges to pay subsequent to utilizing their administration which improves them to utilize. The magnificent part is that you won't need to stress over any bug or glitches in the application on the grounds that, new form are being discharged at steady times.

10 November 2015, 9:12 PM
Ernita Imogene

Használja őket újra a leghatékonyabb módja az újrahasznosítás.

insta followers

02 July 2016, 1:48 AM
source
01 September 2016, 9:47 AM
sheliana vina
06 September 2016, 9:01 AM
sakacamprung

Thanks for the information that you have brought , very interesting and very useful . please visit our website behind it in.

Ace Maxs, Jelly Gamat QnC, Kumpulan Berbagai Macam Artikel, Obat Kuat Seksual

20 September 2016, 5:34 AM
great
20 September 2016, 2:48 PM
kik sexting 2017

New site for funny spended time.chatsfinder.com

16 March 2017, 10:37 AM
sivalingaraj
29 April 2017, 6:54 AM
Umpan Pancing Essen
08 June 2017, 1:46 AM
Essen Aquatic
13 June 2017, 4:36 AM
*